A konfliktusokról

"A konfliktus az élet és a fejlődés szerves része; tekinthetjük az "élet táncának", amelyben mind a saját, mind a partnerünk szükségleteit felfedezhetjük és meghallhatjuk." (Marshall Rosenberg) 

A konfliktusok átszövik a mindennapjainkat. Harcolunk magunkkal, a másikkal. Ritkán tekintünk úgy ezekre a küzdelmekre, mint a fejlődés és a megismerés lehetőségeire. Pedig a konfliktus csak egy jelzés arra, hogy valami már nem komfortos, hogy valami hiányzik, hogy változtatnunk kell. Szembe nézni nehéz, sokszor fájdalmas, így sokan homokba dugják a fejüket, várják, hogy valaki majd megoldja helyettük a kérdést. Életük stratégiájává válik, hogy inkább kitérnek a másik elől, míg már arra sem emlékeznek, mi is az, ami nekik jó valójában. És vannak azok, akik úgy gondolják, legjobb megelőzés a támadás, csak akkor lehetek biztonságban, ha a másikat legyőzöm. Elfelejtjük, hogy ezekben a stratégiákban sérül a kapcsolat, és annak lehetősége, hogy a mindenki számára optimális megoldásra leljünk. 

Nehezen hisszük el, hogy saját életünk vitás kérdéseinek legjobb szakértői mi magunk vagyunk. Jobb' szeretjük, ha valaki dönt helyettünk, megmondja, hogyan tovább, még akkor is, ha ez a döntés távol van attól, ami számunkra ideális lenne. A mediáció egy lehetőség arra, hogy kezünkbe vegyük a sorsunkat, és megtaláljuk a másikkal együtt azt a megoldást, ami a konfliktusban érintett valamennyi szereplő számára kielégítő.